Výstava České korunovační klenoty na dosah


1 Státní zámek Sychrov
Sychrov
Czechia

Společnost Putovní výstavy CZ představí na zámku Sychrov (v objektu bývalé konírny na čestném dvoře) unikátní výstavu - České korunovační klenoty na dosah / Osudy 22 korunovaných panovníků v nové podobě. Do Libereckého kraje se po 5 letech vrací doposud nejúspěšnější putovní výstavní projekt v ČR.

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče bude výjimečně možné vidět také s mistrovskou replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích, setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky např. pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské či lombardské koruny. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video. Přesnou repliku korunovačního meče zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími budou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Web: www.zamek-sychrov.cz/cs/akce/23240-vystava-ceske-korunovacni-klenoty-na-dosah

Aktualisiert am 21.07.22, 12:32 o 'clock