Britské etapy - Putování za hroby československých vojáků

| Kreiswissenschaftsbibliothe...

Libor Sečka, velvyslanec České republiky ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, inicioval v roce 2020 projekt s názvem „Never Forgotten“ (Nezapomenuti), v jehož rámci se rozhodl uctít památku československých vojáků, kteří na území Spojeného království v době druhé světové války zemřeli.

Postupně se vypravil na 125 pietních míst rozesetých po celém Spojeném království, aby na znamení úcty a vděčnosti symbolicky položil na hroby našich vojáků rudé růže. Své dojmy vztahující se nejen k jejich osudům, ale také k aktuálnímu dění, shrnul do devatenácti etap svého putování. Součástí všech zastavení jsou fotografie zachycující atmosféru navštívených míst.

Celý projekt byl věnován dvěma výročím: před osmdesáti lety přišli příslušníci Československé armády do Velké Británie a před pětasedmdesáti lety skončila druhá světová válka. Společně s velvyslancem se návštěv pietních míst zúčastnili i čeští krajané, zástupci britského parlamentu, místní samosprávy a náboženských obcí, vysocí důstojníci armády, zejména pak Královského letectva (RAF), i historické spolky z obou zemí.


Web: www.kvkli.cz/akce/id:46878/britske-etapy-putovani-za-hroby-ceskoslovenskych-vojaku

Vorträge & Kurse
Aktualisiert am 01.05.22, 15:28 Uhr
Mehr